Filtry
Problemy
Zawartość opakowania
Kraj Pochodzenia
Cecha Specjalna
Dostępność
Cena
  • od
    do

Kwasy tłuszczowe omega 3, tran, kwasy omega 3-6-9.

Omega 3 to najważniejsze kwasy tłuszczowe. Są niezbędne, oznacza to że muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem omega 3 są tłuste ryby, które są rzadkością w codziennym jadłospisie. Aby zapewnić zdrowie i uzupełnić niedobór kwasów omega 3 warto je suplementować. Omega 3 pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie m. in: działają przeciwzapalnie, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, wspierają pracę serca, dbają o narządy wzroku oraz odpowiedni poziom cholesterolu.

Kwasy Omega 3 - czym są?

Wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, w skrócie WNKT nazywamy - rodzaj tłuszczów w budowie których, między atomami węgla, znajduje się dwa lub więcej wiązań podwójnych. Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy właśnie kwasy omega 3 lub inaczej kwasy tłuszczowe n-3, albo ω-3 oraz kwasy omega 6. W przypadku kwasów tłuszczowych omega 3 wiązanie podwójne występuje przy trzecim od tyłu atomie węgla. Jeżeli chodzi o omega 6 - na podobnej zasadzie ma to miejsce przy szóstym. Kwasy omega 3 i omega 6 są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Te kwasy tłuszczowe nazywane są również witaminą F, pokazuje to jak bardzo ważne są dla ludzkiego zdrowia i życia. Są niezbędne, czyli organizm człowieka nie jest w stanie sam ich syntezować i muszą być dostarczane z zewnątrz czy to z pożywienia, czy to z suplementów diety. Do omega 3 zaliczają się trzy związki chemiczne EPA i DHA oraz mniej popularny ALA. Spośród nich najważniejsze dla zdrowia człowieka są właśnie te dwa pierwsze czyli EPA - kwas eikozapentaenowy i DHA - kwas dokozaheksaenowy. Nie można jednak zapomnieć o ALA - kwas α-linolenowy, z którego organizm człowieka, choć niewielkim w stopniu, ale jest w stanie wyprodukować aktywne metabolicznie DHA i EPA.

Rola Omega 3 w organizmie.

To że kwasy omega 3 są niezbędnym składnikiem dla zdrowia już wiemy, pozostaje pytanie dlaczego? Na początku warto powiedzieć o tym, że DHA jest ilościowo najważniejszym składnikiem mózgu. Oprócz tego DHA pełni ważną rolę w przebiegu procesów metabolicznych błon komórkowych neuronów. Kwasy omega-3, dokładniej EPA i DHA mają również silne działanie przeciwzapalne. Wpływają na powstawanie mediatorów stanu zapalnego. Wszystkie kwasy tłuszczowe omega 3 razem mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Omega 3 w silny sposób oddziałują na układ nerwowy. Jak dowiodły badania naukowe kwasy omega 3 wspierają pracę mózgu, w tym mają wpływ na zapamiętywanie, zrozumienie i procesy myślenia. Osoby, które dostarczają odpowiednią dawkę EPA i DHA są mniej narażone na ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Kwasy omega 3 wspomagają także pracę serca. Przyczyniają się do tego rozrzedzając krew, co sprawia że krwinki nie przyklejają się do uszkodzonych ścian naczyń - to przeciwdziała powstawaniu zatorów i zakrzepów. Ponadto omega-3 wzmacniają kości i stawy. Prawidłowa ilość tych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w stawach i łagodzi objawy chorób reumatoidalnych. Kwasy omega 3 wpływają pozytywnie na wchłanianie się Wapnia co przekłada się na zdrowe i mocne kości. Kwasy tłuszczowe omega 3 poprawiają odporność. Naturalnie stymulują do lepszego funkcjonowania układ immunologiczny. Omega 3 będąc składnikiem siatkówki oka wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ich niedobór w diecie prowadzi do poważnych problemów ze wzrokiem co w podeszłym wieku może objawić się wystąpieniem zwyrodnieniem plamki żółtej, które prowadzi nawet do całkowitej utraty wzroku. Kwasy omega 3 mają też zbawienny wpływ na skórę. Spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych może znacznie poprawić kondycję skóry. Omega 3 są bardzo pomocne w leczeniu takich schorzeń jak łuszczyca, czy atopowe zapalenie skóry. Kwasy omega 3 przyczyniają się także do obniżenia poziomu LDL - złego cholesterolu i do podnoszenia HDL- dobrego cholesterolu. Co ważne kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie przeciwnowotworowe. Regulując i wspierając działanie odporności przeciwnowotworowej są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka prostaty, piersi, czy okrężnicy. Kwasy tłuszczowe zapobiegają nowotworów przez blokowanie ścieżek rozwoju nowotworów i oddziaływanie na układ odpornościowy.

Przyczyny niedoboru kwasów omega-3.

Uważa się, że Omega 3 są kwasami tłuszczowymi, których w diecie człowieka brakuje najbardziej. Niedobór kwasów tłuszczowych w obecnych czasach wynika ze spożywania wysoko przetworzonej żywności, bogatej w niezdrowe tłuszcze trans - jedzonej w zbyt dużych ilościach. Często nawet osoby uprawiające sport i odżywiające się zdrowo nie dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Główną przyczyną niedoborów kwasów omega 3 jest spożywanie zbyt małej ilości tłustych ryb, które są bogate w zdrowotne związki. Podsumowując niedobór omega 3 wynika z źle skomponowanego jadłospisu. Jeżeli na co dzień w twoim jadłospisie nie goszczą tłuste ryby to suplement Omega 3 będzie świetnym rozwiązaniem. Nie dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z poważnymi skutkami zdrowotnymi. Niedobór omega 3 objawia się poprzez: rozwój nadciśnienia, zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, osłabioną odporność, częste infekcje, miażdżycę, zmęczenie i stany depresyjne. Innymi czynnikami wskazującymi na niedobór ważnych kwasów omega-3 mogą być problemy z włosami i skórą. Włosy łamią się, tracą blask i wypadają, zaś skóra jest nadmiernie przesuszona. Długotrwały niedobór może prowadzić nawet do nowotworów lub chorób układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Zapotrzebowanie na kwasy omega 3.

Jak wiadomo kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo ważne, lecz pozostaje pytanie jak je dawkować, ile ich zażywać na co dzień? Ważne jest aby kwasy omega 3 były dostarczane zgodnie potrzebą organizmu. Instytut Żywności i Żywienia zaleca codzienne spożywanie ALA w ilości 0,5% energii z diety, niezależnie od wieku. Jeżeli chodzi jednak o EPA i DHA głównym czynnikiem warunkującym prawidłową dzienną dawkę jest wiek. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3 dla poszczególnych grup wiekowych wygląda następująco. Niemowlęta od 7 miesiąca do 2 lat powinny spożywać 100 mg DHA. Dzieciom i młodzieży zaleca się spożywanie 250 mg EPA i DHA. Osoby dorosłe, zarówno kobiety jak i mężczyźni powinni zażywać 250 mg EPA i DHA. Kobiety w ciąży i karmiące piersią dodatkowo muszą dostarczać między 100, a 200 mg DHA.

Zdrowy stosunek Omega-3 do Omega-6.

Aby organizm funkcjonował prawidłowo i przeciwdziałał występowaniu chorób potrzeba zarówno kwasów omega-3, jak i omega-6 w odpowiednich ilościach. Zdrowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powinien wynosić od 1:1 do 1:5-6. Przeciętna dieta większości polaków nie dostarcza niestety niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w takich ilościach. W jadłospisach w zbyt dużej ilości przeważają tłuszcze roślinne, będące źródłem omega-6, już nie mówiąc o niezdrowych tłuszczach trans. Z reguły w codziennej diecie jest natomiast zbyt mało tłustych ryb będących źródłem omega 3. Utrzymanie odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 może być kolejnym powodem, dla którego warto suplementować omega-3 lub omega 3-6-9.

Źródła Omega 3.

Źródłami omega 3 w diecie może być zarówno żywność, jaki i suplementy diety z omega 3. W pożywieniu cenne kwasy tłuszczowe możemy znaleźć w rybach, szczególnie tych tłustych. Do ryb najbogatszych w EPA i DHA należą: panga, tilapia, mintaj, dorsz , karp, łosoś, pstrąg, śledź. Kwasy ALA występują w produktach pochodzenia roślinnego, głównie w olejach, orzechach czy nasionach chia. Czasem można spotkać się także z margarynami, które są dodatkowo wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega 3, dokładniej EPA i DHA - jednak, żeby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na te cenne tłuszcze trzeba spożyć ogromne ilości takowej margaryny. Jeżeli twoja dieta jest uboga w tłuste ryby warto jest zacząć stosować suplementy Omega 3 w celu uzupełnienia niedoborów.

Kwasy Omega 3 w ciąży.

Kwasy tłuszczowe omega 3 są szczególnie ważne dla przyszłych matek. Dla nienarodzonego dziecka jedynym źródłem kwasów omega 3 jest matka. To właśnie między innymi kwasy omega 3 mają wpływ na prawidłowy rozwój i kształtowanie się mózgu i wzroku dziecka. Kobiety w ciąży więc powinny nie tylko dostarczać omega 3 w zalecanej dziennej dawce dla dorosłych, ale zaleca się im dostarczanie 100-200 DHA więcej. Kobiety w ciąży powinny wzbogacić swoją dietę o tłuste ryby. Jeżeli nie są w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości EPA i DHA z diety wówczas sięgnąć po suplement Omega 3 w kapsułkach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl